23. 5. 2017.

Bela Crkva-gradić sa četiri imena



Nacionalna Noć muzeja probudila je Belocrkvane i sve one koji su kroz ovu manifestaciju želeli da oplemene i obogate svakodnevnicu, i da pod različitim kulturnim varijacijama probude sećanja na "Velike i male revolucije ".

U prostoru Izložbene postavke „Banatska soba“ članovi Škole plus skrenuli su pažnju javnosti na potrebu medjuetničke tolerancije kroz performans pod nazivom: „Bela Crkva gradić sa četiri imena“. Performans su izvela deca, članovi Škole plus na 4 jezika i to na nemačkom, češkom, srpskom i madjarskom, kao i na rumunskom. U sklopu performansa bila je organizovana interaktivna radionica sa posetiocima. Naime, na ova 4 jezika, pored srpskog, ispisivane su reči koje označavaju svakodnevne upotrebne predmete u banatskoj sobi...


Na najlepši i najkreativniji način obeležili smo 300 godina od osnivanja Bele Crkve tačnije 1717. godine, zahvaljujući grofu Klaudiju Florimundu Mersiju, austrijskom vojskovođi i guverneru koji je prvi otkrio lepotu ove austrougarske provincije, 190 godina od organizovanog naseljavanja Čeha na prostor južnog Banata i 95 godina od rodjenja pesnika i akademika, Vaska Pope, po nacionalnosti Rumuna, ali jednog od najpoznatijih pesnika na srpskom jeziku, rodjenog u Grebencu, selu u belocrkvanskoj opštini.

Poslušali smo magičnu i neispričanu priču o našem gradu, gradu u kojem je kultura uvek lekovita.

Kao što je medijator večeri naglasila:,,Kultura je zbir svih vidova umetnosti, ljubavi i misli koji, već vekovima, omogućavaju čoveku da se oseća slobodnijim" .

Fehértemplom,Weisskirchen,Biserica Alba, Bilo Čerkva...

Bela Crkvo, srećno ti bilo 3 veka postojanja - nošena košavom velikih i malih revolucija. Negujemo medjunacionalnu toleranciju.Mi u Školi plus stvaramo jedan novi, savremeni izraz, koji korespondira sa našim vremenom.

Jer, umetnost, književnost, jezik i religija zajednice čine njenu kulturu.

Posetilo nas je te noći 382 sugradjana i gostiju, ne računajući mnogobrojne učesnike i volontere...Hvala vam svima što ste ovu magičnu noć podelili sa nama, jer smo pokazali da ovakvom polifonijom i srpska, kao i svaka druga kultura, može biti samo na dobitku.