31. 8. 2017.

Promocija i očuvanje srpskih kulturnih vrednosti

U okviru projekta Letnja Škola plus, podržanog od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, članovi Škole plus ugostili su svoje vršnjake iz područja Dunavske klisure u Rumuniji. Cilj ove posete bilo je očuvanje srpskog kulturnog, etničkog i jezičkog identiteta kod dece, pripadnika srpskog naroda u Dunavskoj klisuri u Rumuniji, kroz promociju folklora, igre, pesme i druženja. Takodje su osmišljene sportske aktivnosti te izlet na ušće Nere u Dunav i Labudovo okno. 



Projekat „LETNJA ŠKOLA PLUS 2017“ se već tradicionalno održava, ćetvrti put za redom i ima za cilj: upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog identiteta kod dece, pripadnika srpskog naroda u Dunavskoj klisuri u Rumuniji i razmenu iskustava sa njihovim vršnjacima u matici, kao i razmenu iskustava nastavnika i roditelja u domenu obrazovanja na srpskom jeziku i očuvanja i promocije srpskih kulturnih vrednosti. 



Škola plus od 2006. godine ima potpisan Protokol o saradnji sa Savezom Srba iz Rumunije i asocijacijom Tomilend iz Moldave Nove. Tokom ovih jedanaest godina zajednički je realizovan veliki broj projekata i akcija.