29. 10. 2017.

Kulturno nasleđe Čeha u Banatu

  „Reke teku vekovima,
                      a ljudske sudbine se odigravaju na obalama...“

Minulog vikenda u prepunoj sali Narodne biblioteke u Beloj Crkvi članovi Škole plus održali su javnu prezentaciju i projekciju dokumentarnog filma o životu i običajima Čeha u Banatu, autora Antona Stehlika. Film je proizvod višegodišnjeg etnodijalektološkog istraživanja Čeha u Srbiji, koja je sprovodila Škola plus,  a sav materijal koji je tada sakupljen na terenu arhiviran je u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti. Ostvarena je  želja organizatora da se ta dragocena terenska gradja o kulturnom nasledju Čeha sačuva i na neki drugi način i promoviše upravo kao dokumentarni film, koji govori o malobrojnoj češkoj zajednici, koja je uspela da sačuva svoj nacionalni i kulturni identitet,  iako su preci današnjih Čeha na ove prostore došli pre oko 2 stotine godina

Dokumentarni film je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao i od Ministarstva inostranih poslova Češke Republike.

Organizatori i autor filma imali su želju da se promocija filma održi u čast velikog jubileja – 3 veka od osnivanja Bele Crkve i tim povodom bio je prisutan i predsednik opštine Bela Crkva gospodin Darko Bogosavljević,  koji je pozdravio sve prisutne i kao dobar domaćin čestitao svim Česima i Ambasadorki Češke u Srbiji gospodji Ivani Hlavsovi državni praznik  koja je takodje, kao prisutna, pozdravila sve Čehe i prijatelje iz Škole plus i zahvalila na velikom zalaganju u očuvanju jezika, tradicije, običaja i kulturnog nasledja Čeha.

Po rečima autora filma, sekretara Škole plus Antona Stehlika, terenski rad je bio veoma dugotrajan, težak, specifičan i zahtevan.Veliku podršku pružila mu je porodica, koja je dala doprinos da se češki kulturni identitet  sačuva kao  nematerijalno kulturno nasledje i  da to kulturno nasledje treba da se neguje. Zahvalnost je izrazio i prema meštanima češke nacionalnosti koji su shvatili značaj da se njihova sećanja i priče zabeleže, za pokolenja koja dolaze.

Snimanje ovog filma zasnovano je na stvarnosti i prikazuje život i sećanje Čeha onakvim kakav on zaista i jeste. Stvarnost je onakva kakvom je ljudi znaju i prema tome nema iskrivljavanja ili dodavanja elemenata u priču, već je sve bazirano na istini, što dokumentarne filmove čini posebnim žanrom.
Prepuni uzburkanih emocija a svesni značaja ovog nematerijalnog kulturnog blaga, prisutni su pokazali da su i kao akteri filma , kroz mnoštvo raznolikih motiva i tema istakli posvećenost porodici i tradiciji, insistirali na upotrebu češkog jezika, specifičan smisao za humor, muzikalnost, održavanje tradicionalnih svečanosti i insistiranju na usmenom predanju.U filmu nema iskrivljavanja ni dodavanja elemenata u priču, već je sve bazirano na istini.
Dakle, film se bavi stvarnim dogadjajima, kroz vizuru današnjih Čeha. U filmu se čuje izvorni češki jezik a raritet ovog dokumetarnog filma, po rečima autora, predstavlja činjenica da film govori o tradiciji nacionalne zajednice koja nije brojna i kojoj preti nestajanje.

Namera realizatora bila je da se češki nacionalni i kulturni  identitet sačuva i da se mladim generacijama prenese značaj bogatstva različitosti kao prednost u našoj tolerantnoj i humanoj sredini.

Na radnom sastanku sa Ambasadorkom Ivanom Hlavsovom, nakon projekcije pomenutog filma, ustanovljena je mogućnost i potreba za nastavkom ovakve delatnosti u Školi plus , uz podršku Nacionalnog saveta Čeha i Ambasade Češke Republike u Srbiji.