6. 12. 2017.

Стварамо хуманије и праведније друштво

Мотив Школе плус је осмислити слободно време младих и помоћи у томе да се деца и млади изграде у здраве и јаке личности које ће далеко лакше моћи да савлађују животне проблеме. Изграђујући свест о себи самима, као слободним личностима сматрамо да ће бити у ситуацији да се правилно развијају, да у својим срединама иницирају акције од значаја за младе и да се изборе за своје место у друштву.

Волонтеризам представља камен темељац цивилног друштва, јер се заснива на најплеменитијим стремљењима човечанства, а то су заузимање за мир, слободу, могућност избора, сигурност и праведност за све људе. Волонтерски ангажман или добровољни и бесплатни рад који користи другима и представља опште добро, такође је од великог значаја за решавање бројних проблема који се могу наћи у свакој заједници, као и за јачање солидарности чланова те заједнице. Он представља облик грађанског активизма, буди и истиче оно најбоље у човеку, мења свест људи, побољшава квалитет живота и развија толеранцију.

Чланови Школе плус већ пуних 16 година на иновативан и разноврстан начин обележавају Међународни Дан Волонтера 5.децембар. 

Кроз уличну акцију и поделу флајера суграђанима охрабрујемо младе, да се кроз интерактивне активности оснаже, схвате значај волонтеризма и да се активно укључе у доживотно учење. Оне нам помажу да млади схвате да је волонтеризам од суштинског значаја, јер представља рад за опште добро свих нас.

Потписан је и Протокол о сарадњи са директорком ЈП „Комуналац „Бела Црква Милицом Витомиров, и тиме интеnзивирана наша дивна еколошка прича о заједничким активностима на пољу очувања природних ресурса и заштити животне средине. Уз топлу добродошлицу директорка је скренула пажњу да јој је овај протокол веома значајан и драг, јер је за Школу плус везује дугогодишња сарадња и да је сигурна да ће се заједно реализовати велики број активности.

У вечерњим сатима организована је креативна радионица у сарадњи са Црвеним крстом општине Бела Црква, на којима су васпитачице и учитељице, заједно са мамама и бакама правиле новогодишње капе и честитке, које ће однети својим вршњацима и другарима, како би им улепшали ове предстојеће празнике.

Школа плус овим акцијама утиче на:
- Подизање свести младих људи о значају волонтеризма као суштински важан сегмент демократског друштва;
- Подизање свести о значају активирања младих у смислу њиховог ангажовања у добровољном раду;
- Едукација младих у циљу примене европских стандарда у домену унапређења грађанског активизма.